Welke vormen van energie bestaan er?

Energie is de kracht die alles in ons universum voortdurend in beweging houdt. Energie komt uit verschillende soorten energiebronnen en heeft verschillende vormen. Energiebronnen van energie zijn afkomstig van de zon, wind, water, spierkracht en brandstoffen. Deze energiebronnen leveren energie in de vormen zoals warmte, licht, beweging, koeling en elektriciteit. Hieronder worden een aantal vormen van energie toegelicht. Wil je weten wat de goedkoopste energieleverancier is? Gebruik dan deze online vergelijker.

Elektrische energie

Een geladen deeltje bezit in een elektrisch veld een bepaalde energie. Deze energie wordt getypeerd als elektrische energie. De elektrische energie per ladingseenheid wordt binnen de wetenschap gezien als de spanning. Denk hierbij aan een apparaat die energie krijgt via het stopcontact. Apparaten hebben deze energie nodig om bepaalde taken uit te voeren zoals het verlichten van je huis of het stofzuigen van je huis. Volgens de wet op het behoud van energie gaat er nooit energie verloren maar ligt het probleem in het omzetten in een andere soort energie, die mogelijk niet meer te gebruiken is.

Bewegingsenergie

Een andere vorm van energie wordt bewegings of kinetische energie. Deze vorm van energie ontstaat door bewegingen van een lichaam of voorwerp. De massa en de snelheid van het lichaam of het voorwerp bepalen de hoeveelheid kinetische energie. Hoe groter de snelheid, hoe groter de kinetische energie zal zijn. Een voorbeeld is een fietsdynamo die zorgt voor verlichting door de trapbewegingen die jij verricht op je fiets. Windmolens en waterkrachtcentrales zetten ook op deze manier kinetische energie om in elektrische energie.

Potentiële energie

Deze vorm van energie is opgeslagen in een object. Potentiële energie is energie die nog geen energie is maar dit wel kan worden. Kinetische energie en potentiële energie lijken in veel opzichten erg veel op elkaar maar zijn toch verschillig. Potentiële energie zorgt uiteindelijk voor kinetische energie. Kinetische energie ontstaat wanneer een voorwerp zijn potentiële energie omgezet is in een beweging. Een voorbeeld is een bal die bovenop de heuvel ligt. Er is geen energie aanwezig die ervoor zorgt dat deze bal beweegt. Echter zodra de bal naar beneden rolt door het toedoen van een persoon of wind, krijgt de bal snelheid.

Chemische energie

Chemische energie is de energie die is opgeslagen in chemicaliën. Chemische energie kan worden omgezet in andere vormen van energie door chemische reacties of veranderingen. Dit kan echter alleen worden waargenomen en gemeten worden als er een chemische reactie optreedt. Elke materie die als brandstof wordt getypeerd bevat een vorm van chemische energie. Een voorbeeld van chemische energie is een barbecue met briketten. De kolen zorgen ervoor dat er warmte vrijkomt waardoor het vlees op de barbecue geroosterd wordt.

Kernenergie

Deze vorm van energie heeft veel overeenkomsten met chemische energie maar wordt alleen opgewekt naar aanleiding van een kernreactie. Deze energie wordt in kerncentrales opgewekt en omgezet naar elektrische energie. Deze kerncentrales voorzienen miljoenen huishoudens van gas, water en licht door elektrische energie. Verder zorgt deze vorm van energie voor weinig tot geen CO2-uitstoot en is kernenergie veel klimaatvriendelijker dan aardgas, aardolie of steenkool.